פרפלגיה היא שיתוק הגפיים התחתונים.
להלן פסק דין בתביעת פיצויים של ילד שנותן משותק בעקבות תאונת דרכים:
הרקע העובדתי :
לבית המשפט הוגשה תביעת פיצויים. ילד נפגע בתאונת דרכים כאשר היה כבן חמש שנים. התאונה הייתה קשה, והותירה בו נכות של 100 אחוז לצמיתות. הוא סובל מפרפלגיה בגלל הפגיעה בחוליות הגב, משותק בפלג גופו התחתון ואינו שולט על הסוגרים.
כמו כן נחבל התובע בראשו והיה מחוסר הכרה. הוא סובל מחולשה ביד הימנית ומבעיות קוגניטיביות. במקרה תאונת דרכים עם ילדים חברת הביטוח חייבת לפצות על נזקי הגוף שנגרמו לילד בתאונה, לפי הוראות חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים התשל"ה - 1975 והמחלוקת בתביעה נסבה על שיעור הפיצויים בגין תאונת דרכים עם ילדים.
מצבו הרפואי של התובע:
מומחה השיקום הנוירולוג בדקו את התובע והעריכו את מצבו כסובל כי מפרפלגיה מלאה בשתי הרגליים עם הפרעה בשליטה על הסוגרים. לצערו, ציין המומחה מטעם בית המשפט, כי אין סיכוי סביר שיחול שיפור במצבו של התובע.
בבדיקה נמצא כי התובע משותק ברגליו ומרותק לכסא גלגלים, אותו הוא מניע בגפו. הוא זקוק לעזרה ברחצה ובלבוש. כאשר אין הפרשי גובה הוא עצמאי בהעברות. הוא זקוק לסייעת ולפיזיותרפיה שלוש פעמים בשבוע. הוא נעזר בבריכה טיפולית, מקבל עזרה בלימודים, אך סובל מעצבנות ומהתקפי רוגז. אין שליטה על הסוגרים, פעולת המעיים מוסדרת בעזרת נרות, והוא נזקק לטיטולים. אין זיהומים בדרכי השתן.
השיתוק ברגליים הוא עם טונוס מוגבר, יש ערות יתר של החזרים, החזרים פתולוגיים וקלונוס.
החולשה בידיים אינה בולטת, אך קיים ליקוי ברור בתנועות העדינות בשתי הידיים. הבדיקות, הביקורות הרפואיות והטיפולים להם יזקק התובע. אלה כוללים פעמיים עד שלוש פעמים בשבוע טיפולי פיזיותרפיה לשמירת טווח תנועת המפרקים, ולהורדת הספסטיות. פעמיים בשבוע בריכה טיפולית ובבגרותו מומלצת שחיה כפעילות ספורטיבית לשיפור ולשמירת הכושר הגופני. הומלץ על ריפוי בעיסוק במשך שנתיים, וכן על טפול נפשי תמיכתי כמקובל במקרים של תאונת דרכים עם ילדים, לתובע ולבני משפחתו פעמיים בשבוע למשך שנתיים או שלוש.
פיצויים בגין ציוד ואביזרים:
באשר לציוד ולאביזרים - פירטה הרופאה מטעם בית המשפט כי הוא זקוק למיטה עם מזרן נגד פצעי לחץ, לכסא גלגלים עם כרית ולכסא שירותים, למכשירי אר.ג'י.או, להליכון, לקטטר ולטיטולים. הוא גר עם המשפחה בדירה דו-מפלסית, ומומלץ להתקין בה מעלון. בעתיד יזקק התובע לדירה בקומת קרקע או לדירה בבנין עם מעלית. נחוצים פתחים רחבים לשם מעבר עם כסא הגלגלים.
פיצויים בגין תחבורה:
באשר לתחבורה נפסק כי זקוק התובע להסעות ברכב פרטי או במונית, ולמשפחתו נחוצה מכונית פרטית. כשיוכל לנהוג יזקק התובע לרכב עם מנגנון נהיגה ידני ומעלון לכסא הגלגלים. הוא יהיה מסוגל, לפי חוות דעת המומחית מטעם בית המשפט, לעבוד בישיבה בלבד, בתנאים מותאמים לפרפלג, היינו, מקום עבודה ללא מדרגות, עם שירותים מתאימים. ממליצה להשקיע בהשכלתו על מנת שיוכל לבחור מקצוע מתאים ולהתפרנס למחייתו.
התובע נזקק לנסוע לטיפולים ולבדיקות שעבר.
לעיתים הוריו הסיעוהו, לעיתים נעזרה המשפחה בקרוביה, ולעיתים נלקח התובע במוניות. עבור הפסד בגין ניידות בעבר מבקש התובע לפצותו גם עבור הכספים ששילמו הוריו כאשר נסעו לסעוד אותו בבית החולים. התובע לא היה במצב המאפשר נסיעה לביתו באוטובוסים או ברכבות. הוא יכול היה לחזור לביתו בסופי שבוע או בעזרת הוריו, או במוניות.
בית המשפט פסק כי אין ספק, כי כאשר מדובר בילד בן חמש שנים ביום התאונה, עולה הצורך שאמו או אביו ישהו בקרבתו ויסעדו אותו בתקופת השיקום כמקובל במקרה של תאונת דרכים עם ילדים. צורך זה עולה הן מהפן השיקומי, והן מהפן ההורי.
זהו צורך המתבקש מהנסיבות המצערות. האשפוז היה לתקופה ארוכה. נסיעה במוניות לתקופה כה ארוכה אינה יעילה מבחינה כלכלית, גם אם נוחה מהאופציות האחרות ועל כן נפסק פיצוי עבור הוצאות נסיעה.
פיצויים בגין התאמת דיור:
בית המשפט לא קיבל את הבקשה לפסוק סכום עבור רכישת דירה מותאמת ופסק כי התובע, ככל אדם אחר, היה רוכש בית ממילא, או בוחר לגור בשכירות, והוצאות דיור היו לו בין אם כך ובין אם אחרת. יחד עם זאת, קיבל בית המשפט את הטענה כי קשה למצוא דירה המותאמת לצרכיו של נכה, הן בגישה אל הדירה, והן בתכנון הפנימי של הדירה ולכן נפסק לתובע פיצוי בגין ההוצאות העתידיות הללו בתוספת ההוצאות בגין שינוים שבוצעו או שיש לבצעם בדירת הוריו.
פיצויים בגין עזרת הזולת:
באשר לעזרת הזולת הרופאה ציינה כי הוא זקוק לעזרה ברוב הפעולות החיוניות היומיומיות, להסעות, להשגחה וכו', וזאת משך רוב שעות העירנות. עם התבגרותו, אמרה הרופאה שהוא יזקק לעזרה בעבודות משק הבית בלבד כגון נקיון הדירה, קניות.
סך הכל 5-4 שעות בשבוע, עם זאת בית המשפט קבע כי התובע יהיה זקוק לעזרה בעתיד בהיקף גדול מזה שציינה המומחית. בית המשפט הוסיף וקבע כי במצבו נזקק התובע לעזרת הזולת, לליווי ולהשגחה. בעתיד, יסיים התובע את לימודיו, יגור בבית משלו, ויזקק לעזרה, ליווי והשגחה גם בעתיד. ניתן לספק צרכים אלה על ידי מטפל שיעמוד לרשותו בהעסקה ישירה. המטפל יכול להיות מטפל זר.
פיצויים בגין נזק בלתי ממוני:
בית המשפט פסק כי בראש הנזק הבלתי ממוני - כאב וסבל זכאי התובע למלוא הסכום המקסימלי, בצירוף ריבית מיום התאונה.
פיצויים בגין הפסדי השתכרות בעתיד:
התאונה ארעה כאשר היה התובע כבן חמש שנים. הרקע הסוציו אקונומי שלו אינו חריג. התובע נכה בשעור של 100 אחוזי נכות, הסובל מפרפלגיה. המומחית מטעם בית המשפט העריכה כי בגין תאונת דרכים עם ילדים, הוא יהיה מסוגל לעבוד בישיבה בלבד בתנאים המתאימים לפרפלג.
בית המשפט ציין כי אין לדעת בדיוק מה יהא כושר עבודתו לכשיגדל והמומחית ציינה כי יש צורך להשקיע בהשכלתו על מנת שבעתיד יוכל לבחור מקצוע מתאים ולהתפרנס למחייתו. בהתחשב בכך בית המשפט העריך כי התובע איבד 3/4 מכושר השתכרותו, ויוכל במצבו למצוא עבודה בעתיד ולהשתכר באופן חלקי בלבד. כמו כן צוין כי התובע היה צפוי לשרת בצבא.
בתקופה זו לא יכול היה לעבוד. בגלל התאונה לא יגויס לצבא. נמנעות ממנו ההטבות של הצבא. כמו כן, בגדר ההפסד יש להתחשב באובדן תמיכה, כלכלה, ביגוד, דיור, נסיעות ועוד כמקובל במקרים של תאונת דרכים עם ילדים.